fib Magyar Tagozata; Hungarian Group of fib
fib Magyar Tagozata; Hungarian Group of fib

Nemzetközi Betonszövetség
Magyar Tagozata

fib Magyar Tagozata; Hungarian Group of fib

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK


fib MT ülése

2023 május 24. 16:15-17:30


A fib Magyar Tagozatának következő ülését május 24-én tartjuk a BME K187-es termében, mely során folytatjuk koncepcionális tervezés témakörének tárgyalását. Várunk szeretettel minden érdeklődőt! A rendezvényt online is közvetítjük az MS Teams felületén.

CONCRETE TOWARDS A SUSTAINABLE FUTURE
KORSZERŰ BETONELEMEK A FENNTARTHATÓ JÖVŐ ÉRDEKÉBEN

2023 április 28. 9:00-17:20


Balázs L. György 65. születésnapja alkalmából konferenciát szervezünk a BME Dísztermében Korszerű betonelemek a fenntartható jövő érdekében címmel. Várunk szeretettel minden érdeklődőt! A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A rendezvény online is követhető az MS Teamsen keresztül.

fib MT ülése

2023 március 23. 14:15-15:45


A fib Magyar Tagozatának következő ülését március 23-án tartjuk a BME K187-es termében, melynek témája a koncepcionális tervezés. Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

fib MT 2022. évi közgyűlése

2022 december 6.


fib Magyar Tagozat A fib Magyar Tagozatának 2022. évi közgyűlése 2021. december 6-én kerül megrendezésre jelenléti formában, de online az MS Teams felületén is közvetítjük.

Palotás László-díj átadása

2022 december 6.Palotás László-díj A fib Magyar Tagozata a beton-, és feszített vasbetonszerkezetek körében kifejtett kiemelkedő mérnöki teljesítmények szakmai elismerésére és díjazására 2000-ben PALOTÁS LÁSZLÓ-DÍJ kitűntetést alapított. A díj a tervezés, a kivitelezés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint az ezekhez csatlakozó területeken elért kimagasló eredményekért adományozható. A díjra azok a magyar alkotók lehetnek jogosultak, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a vasbetonépítési kultúra fejlődését, öregbítették a szakma hazai és nemzetközi hírnevét és lehetőleg tagjai a fib Magyar Tagozatának.

2022-ban díjazott:
Török Zsuzsanna

A rendezvény jelenléti formában lesz megtartva, de online az MS Teams felületén is közvetítjük.Prof. Arezki Tagnit Hamou

TOWARDS A MULTI-SCALE APPROACH TO DESIGN ECO-COMPATIBLE ALTERNATIVE CEMENT SYSTEMS - From the innovation to the field: Case of Ground Glass Pozzolan

2022. október 10. (hétfő) 16:15-17:30, BME K187portrait Developing concrete with the most efficient use of resources with optimized specific properties is the challenge of the 21st century. In addition to transportation, the vast majority of greenhouse gases (GHG) come from industrial production. The climate changes we are currently experiencing call upon us more than ever to reconsider our ways of designing concrete. To accelerate their application, we need a paradigm shift, scaling up and fast standardization of new materials and technologies. In this presentation we will focus on alternative cementitious materials to portland cement. The case of ground glass pozzolan will be taken as an example. The material is not only investigated in terms of hydration, microstructure and mechanical performances and durability but also in terms of macro-scale properties, scale-up, technology transfer and standardization. The resulting cementitious material is finally the first supplementary cementing material (SCM) since around 40 years in Canadian standard (CSA) and American standard (ASTM).Meeting of fib T 2.1 "Serviceability Models"

2022. szeptember 16 9:00-18:00, BME K187portraitfib MT 2021. évi közgyűlése

2021 december 6.


fib Magyar Tagozat A fib Magyar Tagozatának 2021. évi közgyűlése 2021. december 6-én kerül megrendezésre jelenléti formában, de online az MS Teams felületén is közvetítjük. Kérjük részvételi szándékukat az alábbi linken jelezzék.

A RENDEZVÉNY SORÁN A MŰEGYETEM BELSŐ TEREIBEN A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐ, A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY MEGLÉTÉT A BEJÁRATNÁL ELLENŐRIZZÜK!Palotás László-díj átadása

2021 december 6.Palotás László-díj A fib Magyar Tagozata a beton-, és feszített vasbetonszerkezetek körében kifejtett kiemelkedő mérnöki teljesítmények szakmai elismerésére és díjazására 2000-ben PALOTÁS LÁSZLÓ-DÍJ kitűntetést alapított. A díj a tervezés, a kivitelezés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint az ezekhez csatlakozó területeken elért kimagasló eredményekért adományozható. A díjra azok a magyar alkotók lehetnek jogosultak, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a vasbetonépítési kultúra fejlődését, öregbítették a szakma hazai és nemzetközi hírnevét és lehetőleg tagjai a fib Magyar Tagozatának.

2021-ban díjazottak:
Dr. Tóth Ernő

A rendezvény jelenléti formában lesz megtartva, de online az MS Teams felületén is közvetítjük. Kérjük részvételi szándékukat az alábbi linken jelezzék.

A RENDEZVÉNY SORÁN A MŰEGYETEM BELSŐ TEREIBEN A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐ, A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY MEGLÉTÉT A BEJÁRATNÁL ELLENŐRIZZÜK!3D Betonnyomtatás konferencia 2021


az automatizálás és digitalizálás egyik jövőbeli eszköze

2021 november 18.


nyomtatott epulet A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2021.11.18-án megrendezésre kerül az építőipari automatizálás és digitalizás egyik jövőbeni eszközének tárgyalása és a téma ismertetése céljából egy konferencia 3D Betonnyomtatás címmel. Jelentkezni az alábbi linken lehet, a részvétel ingyenes. További információk itt a honlapon lesznek elérhetők, illetve a jelentkezőket emailben is tájékoztatjuk. A rendezvényen online formában is lehetőség van részt venni az MS Teams rendszerén keresztül.

A RENDEZVÉNY SORÁN A MŰEGYETEM BELSŐ TEREIBEN A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐfib MT 2020. évi közgyűlése

2020 december 7.


fib Magyar Tagozat A fib Magyar Tagozatának 2020. évi közgyűlése 2020. december 7-én került megrendezésre online formában.

Palotás László-díj átadása

2020 december 7.Palotás László-díj A fib Magyar Tagozata a beton-, és feszített vasbetonszerkezetek körében kifejtett kiemelkedő mérnöki teljesítmények szakmai elismerésére és díjazására 2000-ben PALOTÁS LÁSZLÓ-DÍJ kitűntetést alapított. A díj a tervezés, a kivitelezés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint az ezekhez csatlakozó területeken elért kimagasló eredményekért adományozható. A díjra azok a magyar alkotók lehetnek jogosultak, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a vasbetonépítési kultúra fejlődését, öregbítették a szakma hazai és nemzetközi hírnevét és lehetőleg tagjai a fib Magyar Tagozatának.

2020-ban díjazottak:
Dr. Dalmy Dénes
Prof. Dr. Bölcskey Elemér
ifj. Palotás László köszöntése 80. születésnapjának alkalmából

2020 december 7.ifj Palotás László

Köszönti ifj. Palotás Lászlót 80. születésnapjának alkalmából a fib MT! Ezen alkalomból elkészült a Vasbetonépítés folyóirat egy különszáma korábbi Palotás László-díjazottak közreműködésével.NVKP_16-1-2016-0019 projekt záró ankét

2020 október 29.


Az NVKP_16-1-2016-0019 projekt (Fokozott ellenállóképességű (kémiai korróziónak ellenálló, tűzálló és fagyálló) beton termékek anyagtudományi, kísérleti fejlesztése) záró ankétja 2020 október 29-én került megrendezésre online formában.fib MT 2019. évi közgyűlése

2019 december 2.


fib Magyar Tagozat A fib Magyar Tagozatának 2019. évi közgyűlése 2019. december 2-án volt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében.

Palotás László-díj átadása

2019 december 2.Palotás László-díj A fib Magyar Tagozata a beton-, és feszített vasbetonszerkezetek körében kifejtett kiemelkedő mérnöki teljesítmények szakmai elismerésére és díjazására 2000-ben PALOTÁS LÁSZLÓ-DÍJ kitűntetést alapított. A díj a tervezés, a kivitelezés, a kutatás-fejlesztés és az oktatás, valamint az ezekhez csatlakozó területeken elért kimagasló eredményekért adományozható. A díjra azok a magyar alkotók lehetnek jogosultak, akik tevékenységükkel jelentősen segítették a vasbetonépítési kultúra fejlődését, öregbítették a szakma hazai és nemzetközi hírnevét és lehetőleg tagjai a fib Magyar Tagozatának.

2019-ben díjazottak:
Mihalek Tamás
Karakas János
Varga András
Prof. Dr. Kaszás Károly
fib Deputy President, Dr. Akio Kasuga előadása

BIRTH, DEVELOPMENT AND FUTURE OF EXTRADOSED BRIDGES
A függesztett-feszített hidak születése, fejlesztése és jövője


2019. szeptember 19-én (csütörtökön), 14.15-15.30


Akio Kasuga is an executive vice president and CTO of Sumitomo Mitsui Construction. He received his diploma and doctoral degree in civil engineering from Kyushu University in 1980 and 1997. He designed and built the first extradosed bridge, Odawara Buleway Bridge. He is deputy president of fib (Fédération internationale du béton) and a board member of Japan Prestressed Concrete Institute.fib President, Prof. Dr.-Ing. Harald S. Müller előadása

Freeze-thaw resistance of concrete
– New findings on the mechanisms and prognosis of the degradation –


2019. szeptember 16-án (hétfőn), 14.15-17.00


Short summary of presentation: One of the most relevant environmental exposures for concrete structures in moderate climate zones such as Northern and East Europe is the frost attack. Even though the knowledge about the governing mechanisms has tremendously increased, some key aspects related to their time-development are not yet sufficiently understood. Consequently, no generally accepted model allowing to predict the degradation and spalling behaviour is available. Based on an experimental study using Nuclear Magnetic Resonance (NMR) techniques, the water transport behaviour in hardened cement paste and mortars at different water/cement ratios and different temperature exposures during a freeze-thaw attack was investigated. The obtained results constitute the basis for the development of a reliable physically based frost damage model. Even though the model was validated for hardened cement paste and mortar only, it represents a physically sound approach to describe in principle for the first time the development of the frost damage process in structural concrete. Hence, the model allows for a performance based service life prediction for concrete subjected to frost attack.


fib Deputy Head, Prof. Akio Sherif Yehia előadása

Conductive Concrete for Infrastructure Applications
Vezetőképes beton közlekedés építési alkalmazásokhoz


2019. április 2-án (kedd), 15.15-16.45


Sherif Yehia earned a Ph.D. in Civil Engineering from University of Nebraska, Lincoln. Sherif Yehia has taught in Civil and Construction engineering departments at institutions such as University of Nebraska, Omaha and Western Michigan University, USA. Prof. Yehia is a registered Professional Engineer in the states of Nebraska and Michigan. He is the Co-developer of the newly conductive concrete application for deicing operations. His research interests include behavior of reinforced and prestressed concrete, composite structures, special concrete, infrastructure management systems and engineering database management and information technology. He has authored or co-authored more than 150 articles and technical reports published in internationally recognized journals / conference proceedings and hold 2 US patents. Prof. Yehia participated in several funded research projects from various federal, state, and private sources. Sherif Yehia has over 30 years of experience in research, construction material evaluation and teaching.

fib President, Tor-Ole Olsen előadása

DESIGN of marine concrete structures
Tengerben álló vasbeton szerkezetek TERVEZÉSE


2019. március 29-én (pénteken), 14.15-15.45


Unlike Hungary Norway has a long coastline towards the sea, some 100 000 km if including islands. More than 2/3 of Norway’s export income comes from the sea; predominantly oil&gas, seafood, shipping and power.

The future will see an increased use of the sea, for food, infrastructure, energy, recreation, dwellings and industrial development, to mention some. Demography shows an exponential population growth in cities, where land is scarce and expensive. Many of the cities of the world lies close to the sea, and many of them at low altitude. The rise of the sea level is regarded a threat.

Fortunately, well-designed and well-built concrete structures behave nicely in seawater, and fortunately, we know how to design these structures.

The presentation will highlight marine concrete structures of various types: oil&gas platforms, infrastructures, fish farming, renewable energy structures, recreation and dwellings.

Some of the marine concrete structures float permanently, some only during construction. For structures that float, weight is very important. Hence, design is important. You learnt last year from Prof. Hugo Corres, that conceptual design is important, so it is for marine concrete structures.

Designing for 30 m waves and 300 m water depth calls for unusual structures, very unlike laboratory test specimens. Consequently, empirical design rules may not be adequate. Design is described in some detail, including loading.

fib recognizes the importance of marine concrete structures, and publish state-of-the-art bulletins.

Presentation is given in English.


INTERNATIONAL fib SYMPOSIUM
ON CONCEPTUAL DESIGN OF STRUCTURES


2019. szeptember 26-28.


Konferencia honlapjának linkje: www.conceptualdesign2019.comConceptual design plays a leading role in defining the end-performance of structures. Facing new global challenges and embracing new technological opportunities, structural designers are encouraged to develop more creativity in their projects. Each project, indipendently on its size, is an opportunity to create.

Creativity in conceptual design is hard to foster and share. It is not the result of a sudden moment of inspiration, but the fruit of a serious, systematic and ambitious work in the search of the most adequate solution to a given question. Conceptual design is actually rarely taught in civil engineering schools. Traditionally, and commonly to other creative fields (e.g. architecture, writing, gastronomy, painting), successful processes are context-dependent, experience-based and principle-driven. However, new training modes, deeper understanding of history, and the advent of new tools and technologies sets forth new possibilities for creative endeavours.

The International fib Symposium on Conceptual Design of Structures is a one-of-a-kind event specifically addressed to creative designers of all experience levels. The event will take place at the Torroja Institute in Madrid, Spain, a unique blend of civil engineering and architecture.Contact us / Help

All of the pages on this website are the copyright of Hungarian Group of fib